Историски момент: Ова е прва фотографија од црната дупка, поради ова може да падне славната теорија на Ајнштајн


Меѓународен научен тим го претстави неверојатното научно откритие во астрофизика – прва фотографија од црната дупка, што е подвиг кој ќе го стави на испит столбот на науката: општата терорија за релативноста на Алберт Ајнштајн.

Црните дупки се исклучително густи небески ентитети со гравитациски полиња кои се толку моќни што ни светлината ниту материјата не можат да побегнат од нив, што ги прави исклучително тешки за набљудување и покрај нивната огромна маса.

Теоријата на Ајнштајн овозможува предвидување на големината и облиците на црните дупки. Ако неговите предвидување се покажат како погрешни, теоријата ќе мора да се преиспита.

„Изгледаат како огнени топки, а пречникот им е 100 милјарди километри“, рекоа научниците.

Share Button

Tags:

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1