Изгласан законот: Жените кои ќе родат две и повеќе деца ќе имаат 15 месеци боледување


Собранието на Република Македонија денеска ги донесе измените на Законот за работни односи со кои се продолжува породилното отсуство за мајките кои ќе родат две, три или повеќе деца.

Измените беа донесени со 63 гласови и ниту еден против и воздржан, а предвидуваат наместо 12 месеци породилното отсуство да трае 15 месеци за мајките кои ќе родат две, три или повеќе деца.bremena masko devojce

Според измените, правните лица се поделени во две групи – првата, со максимум 49 вработени има единствена обврска да го архивира материјалот од трајна вредност за државата, науката и културата, и втората со 50 и повеќе вработени која има обврска да води единствено основна евиденција.

Правните лица со најмногу 49 вработени се должни да донесат план на архивски знаци со листа на архивски и документарен материјал. Во случај на престанок на работа, правниот субјект е должен да го предаде архивскиот материјал на својот следбеник или доколку нема, на Државниот архив.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1