Како да се обезбедите од молња и вие и вашето семејство?


Пред да одите надвор:

Добро слушнете ја прогнозата за времето и разгледај ја можноста за одложување или откажување на активностите доколку се предвидуваат грмотевици

Добро размислете каде би се засолниле доколку грмотевиците се засилат

Додека сте надвор:

Кога ќе чуете грмотевици веднаш засолнете се во некоја зграда во која има жица или одвод а доколку не можете да влезете негде и да се заолните тогаш додека ги слушате грмотевиците да не се движите крај дрва или покрај некој друг висок објект кој би можел да го зголеми ризикот од опасност.

Додека сте негде внатре:

Стои подалеку до прозорците и вратите

Да не доаѓате во контакт со нешто што е вклучено во ѕид, како апарати за домаќинство компјутер и друго.

Останете засолнети  и не излегувајте надвор уште  30 минути од  последната грмотевица

Избегнувајте контакт и со телефони – мобилнни

Доколку некој е во неволја:

Веднаш повикајте брза помош, првилно на жртвата треба да и се даде вештачко дишење како и АЕД доколку е потребно.

Tags: , ,

Ирена Чачкова

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1