Kако до работа во Германија – што се бара и ЛИНК до информации


Германија ја отвори вратата и за нискоквалификувана работна сила од земјите надвор од Европската унија, покрај понудата за работа и за висококвалификуван кадар како информатичари, медицински персонал и слично.

nemackaКомпании кои сакаат да се вработат луѓе од надвор од ЕУ , мора да распишат јавен конкурс. Компании кои не успеваат сами да најдат соодветни кандидати од странство може да вработат преку Агенцијата за работа на самото место.

Кога кандидатот има соодветни квалификации, потребно е да се признае неговата квалификација , тогаш работникот што добил работа во Германија преку Федералната агенција за труд бара дозвола за работа и престој во соодветно конзуларно претставништво .

Во меѓувреме, олеснето е и признавањето на странски квалификации. Ако квалификација не е сосема идентична со германската, постои можност за делумно признавање на квалификациите со обврска за дополнително понатамошно образование во Германија.

Во Германија сеуште високо се почитуваат занаетчии и работници од земјите од поранешна Југославија и Источна Европа.

Услов е малку да знаат и што е можно поскоро да научат барем еден дел од германскиот вокабулар потребен за извршување на нивните функции.

Ова е листа на работни места во Германија за кои кандидатите надвор од ЕУ имаат право да аплицираат:

– мехатроничар
– Технички соработник ( Мехатроника )
– Механички техничар ( Мехатроника )
– Мехатроника Инженеринг
– Електротехничат на Автоматизирана електроника

– Индустриски технолог на автоматизирана технологија
– Електроничар
– Електроничар за автоматизирана технологија за индустрија
– Роботичари
– Роботичари – автономни системи
– Технолог на автоматизирана индустрија
– Инженер на автоматизирана индустријата
– Електричар
– Електричар за изградба
– Осветлување техничар
– Техничар електрични системи
– електроинсталатер
– Водоинсталатер
– Водоинсталатер за изолација
– Монатери на громобран
-техничари за Греење
– Техничар за системи за ладење
– Инженер за технологија за ладење

– Работниците без квалификации за водовод
– возач
– Машиновозач
– Надзорник на железничката инфраструктура
– Одржувач на железничката инфраструктура
– Сестра
– Сестрата по педијатрија
– Ноќна Сестра
– Медицинска сестра на интензивна нега
– Сестрата во хирургијата
– Медицинска сестра во клиника
– анестезиолог
– Помошник анестезиолози
– Негуватели на стари лица
– Негуватели на болни деца
– Специјалисти во клиничка геријатрија
– Специјалисти во онкологијата
– Специјалист за ендоскопија
– Специјалисти во нефрологија
– Специјалисти во рехабилитација
– Хируршки техничар
– Раководител на хирургија

germanГерманската агенција за вработување има објавено на неколку јазици на својата веб страница www.arbeitsagentur.de детали и услови под кои е можно да аплицира за работа.

Според Институтот на германската економија , некои 120.000 високо квалификувани  работници недостасува во областа на математика, информатика , природните науки и технологијата.

На институтот сега ја има и новата ” позитивната листа ” со која е отворена можност не само оние со универзитетска диплома да аплицираат за работа, како занаетчии ,
Врз основа на анкетата спроведена од страна на DEKRA , се чини дека во Германија за 10 години ќе се потребни околу 150.000 возачи на камион, бидејќи во тоа време 30 отсто од возачите кои сега работат ќе ја имаат возраста за пензионирање.

pasos germanijaСепак имајте ја на ум и оваа информација – мигрантите во Германија се во неповолна положба, покажуваат податоците на Сојузната агенција за труд, според кои секој втор доселеник од Источна Европа иако работи, живее на работ на сиромаштија, објавува Дојче веле.

Во декември 2012 година, секој втор вработен во Германија од источноевропските земји со полно работно време добивал плата на границата на сиромаштија или дури под неа (поточно 53%). Кај Германците тој процент изнесува околу 20%. Според проценките, доселениците од овие земји земаат и до 40% пониски плати од „родените“ Германци.

„Има и хирурзи кои возат такси наместо да работат во операциони сали. А тоа е предизвикано од проблемот со нострификацијата на дипломите во германската административна џунгла. Постои закон за признавање на дипломите на сојузно ниво, но освен ова секоја сојузна покраина си има свој закон и таму веќе никој не се снаоѓа“, вели Сабине Цимерман, претставничка на левицата.

Share Button

Tags:

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1