Клиника во Италија користи кучиња кои откриваат тумор – погодувале во 95 насто случаи


Кучињата (и официјално) откриваат болести.

веќе подолго време научниците укажуваат на способностите на кучињата да ги ,, надушкаат,, најтешките болести, а од неодамна, ова метода на дијагностика и официјално се користи во една болница во Италија. Истражувањата покажале дека кучињата дури во 95 одсто од случаите се непогрешливи.

После 15 години испитувања во Британија, една болница во Италија почнала да ги користи кучињата за дијагностика на болести.

Два лабрадори се дресирани да откријат тумори во рана фаза, и разни други заболувања – и тоа на основ на урина.

Утврдено е дека нивните дијагнози се точни во 95 одсто случаи! Едно куче е специјализирано за откривање тумор на простатта, бешиката и бубрег, а второто готово непогрешливо открива дијабетес.

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1