Колку поспоро растете, подолго живеете!


Научниците кои работеа на студијата велат дека животот на телото влијае на брзината на развој во раните фази на животот. Телото што расте брзо се акумулира со повеќе оштетување на ткивото, што резултира со пократок животен век

growthАко заостанува зад своите врсници во височина, не се грижи!Една нова студија покажа дека луѓето кои растат бавно –  живеат подолго.За да добијат резултати, тимот на научници од Универзитетот во Глазгов спроведоа експеримент на 240 риби. Рибите се чуваат во ладни или топли услови да се забави или се забрза нивниот развој. Кога ги вратија во нормални услови, рибите продолжија да се развиваат нормално. Сепак, разликите во темпото на развој влијае на брзината на нивното стареење.

Риби кои се побавно растеа имаа околу 30 отсто подолг живот. Тие што растеа побрзо имаа 15 проценти пократок животен век од нормална брзина со која рибата расте.

– Слично е на она што се случува со машините. машината која е направена набрзина многу брзо се расипува .. А машина која е подготвенa внимателно и методично ќе трае многу подолго. истражувањето сугерира дека истото се случува и со органите. Тела кои се развиваат и растат брзо во нив се акумулира поголема количина ткиво и се поштетни отколку оние кои полека растеле.

Резултатите од оваа студија може да се пренесат на други видови, вклучувајќи ги и луѓето, бидејќи начинот на кој органите и ткивата се развиваат, се прилично слични. Познато е дека децата кои се во раните фази на животот се развиваат брзо, подоцна во животот имаат поголем ризик од кардиоваскуларни болести – вели професорот Нил Меткалф на Институтот за биодиверзитет и компаративна медицина на Универзитетот во Глазгов.

Share Button
Андријана Станојовска

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1