Македонските дијабетичари


За ХБА1Ц дијабетичарите изјавуваат дека прв пат слушаат за таков вид на тест, не се информирани за него, а лекарите не е веројатно дека намерно не ги пуштаат луѓето да се проверат на оваа прецизна машина.

 

Последното истражување што Здружението на дијабетичари го објави во ноември 2011 година, кажува дека дијабетичарите дека не се задоволни од третманот на лекарите во здравствените установи и дека нема доволно количество и во секое време инсулин.

Тестот ХБА1Ц и покрај тоа што е најпрецизен, е меѓу најретките на кој нивните лекари ги упатуваат.

За ХБА1Ц дијабетичарите изјавуваат дека прв пат слушаат за таков вид на тест, не се информирани за него, а лекарите не е веројатно дека намерно не ги пуштаат луѓето да се проверат на оваа прецизна машина. Зошто не се пушти во употреба и во корист на дијабетичарите, се уште не се знае.

Рикверц ако немаш близок

Заболените од дијабетес се жалат дека инсулин се добива тешко, бидејќи има малку количини, па најчесто го добиваат преку блиски луѓе и пријатели.

Некои од нив расправаа дури и дека овој инсулин што им се дава, не е квалитетен како оној во развиените европски држави.

-Овој не вреди ни четвртина од оној што го има во други држави – вели дијабетичар.

Share Button

Tags: ,

Александар Младеновски

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1