Манастирот во Новаци две метри под вода


novaci poplava

Foto – Tera.mk

Поплавен манастирот Пресвета Богородица кој се наоѓа во Пелагониското поле. Две метри е нивото на водата која го поплави манастирот. Критично е со Црна кај Новаци.

Со ангажирање на вработените во ФОД, кој работи во составот на РЕК Битола поставен е монтажен мост на патот Новаци – Битола.

Мостот ќе овозможи движење на пешаците од двете страни, на овој регионален пат.
За да се спаси Новаци од поголема какастрофа се пресече регионалниот пат од стратешко значење што води до РЕК Битола. Проценката беше дека ова е единствената можност да се намали притисокот на големата водена маса која доаѓа од преливањето на Црна Река кај могилското село Радобор.
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1