Марс во живо – Видео


 Во 7 часот и 30 минути следете го во живо слетувањето на Ровер на Марс – повеќе информации за слетувањето  како и слетувањето во живо се пренесува на сајтот на НАСА http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html

Слетувањето на Ровер се пренесува во живо и на ustream каде се проценува дека ќе го следат повеќе од 12 милиони луѓе од целиот свет.

Live video by Ustream

Роботот Rover на Марс ќе е во две годишна истражувачка мисија, во потрага по докази за животот на оваа планета.
истражувањето на црвената планета започна уште со измислувањето на телескопот во 17 век, но во 20-от век, човекот успеа да и пријде на оваа мистериозна планета. Целта на мисиите е, всушност, повеќе или помалку секогаш иста – да се најдат било какви индиции и докази за постоењето на живот.

Но не сите мисии на Марс беа успешни. Најновиот пример е на Руското вселенското летало Fobos-Grunt, кој не ни успеа да излезе од земјината орбита.

На Марс досега имало 45 мисии, од кои 26 завршија со неуспех или само делумен успех. Најмногу потфрлиле Русите – 19 пати НАСА има најголем успех во мисиите на Марс.

Tags: , , ,

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1