Милчин сам реферирал за колегите од МНТ и Словачка


Редовно информирал што се случува во МНТ критикувал кодошел кај службите за директори и други функционери во театарот. Сам отишол да информира дека некои од театарот градат приватни куќи од градежен материјал кои бил за изградба на новиот културен дом.

Владимир Милчин, поранешен декан на Факултетот за драмски уметности и директор на невладината организација Фондација институт отворено општество е меѓу досиејата кои се појавија на интернет.

Според објавените документи Милчин во 1981 година започнал соработка со тајните служби. Негов псевдоним бил „Драматург“.

Редовно информирал што се случува во МНТ критикувал кодошел кај службите за директори и други функционери во театарот. Сам отишол да информира дека некои од театарот градат приватни куќи од градежен материјал кои бил за изградба на новиот културен дом.

Милчин најмногу кодошел колега кого службата го водела под досие „Табакера“. Велел дека само него му се даваат главни улоги и дека директорот инсистира само табакера да ги има водечките улоги – што на Милчин му пречело.

Милчин ги известувал службите из а тоа какви се преставите уште пред да бидат поставени на сцена.

Редовно информирал и за случувањата во словачка по забранувањето на неговата престава. Па во документот бр 5 има и дека известил за телефонски разговор со колешка од таму – детално го опишал разговорот. Што му кажала што одговорил тој.

Неговото досие како и досиејата на уште 10 мина се на следниот линк – http://www.kvf.org.mk/mk/resenija.html

Tags: , ,

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1