Tag Archives: lustracija

Екс министер на МВР ќе биде лустриран во понеделник? Уредници од МТВ куртулиле

Во понеделник комисијата за лустрација најави дека ќе расправа за 3 високи функционери на МВР. Меѓу нив и досието на бивш министер на МВР, објавува Либертас од свои извори.

______________________________________________________________________________________________________

Двајца нови кодоши од редовите на владејачките партии

Македонец, советник од актуелната владејачка партија ВМРО-ДПМНЕ , кој работи во општина Гази Баба, и Албанец кој бил советник од редовите на ДУИ во општина Боговиње, денеска беа прогласени за кодоши од страна на Комисијата за верификација нна факти.

______________________________________________________________________________________________________

Милчин сам реферирал за колегите од МНТ и Словачка

Редовно информирал што се случува во МНТ критикувал кодошел кај службите за директори и други функционери во театарот. Сам отишол да информира дека некои од театарот градат приватни куќи од градежен материјал кои бил за изградба на новиот културен дом.

______________________________________________________________________________________________________

Листата на кодоши објавена – но на интернет де ја има де ја нема

Но во обид да ги прочитаме досиејата и да ве информираме наидовме на пречки. Имено линковите до лустрираните де ги има де ги нема на интернет.

______________________________________________________________________________________________________

Објавени првите 2 досиеја на лустрирани соработници на тајните служби

  Лустраторите денеска ги објавија првите 2 досиеја на соработници со тајните служби. Прв на интернет се најде Слободан Угриновски со досие „Корбизје“ .

______________________________________________________________________________________________________

Кодоши по втор пат – 11 лица на списокот

Лустраторите денеска прогласија 11 соработници на тајните служби чии имиња јавно ќе се објават во наредните денови, а нивните досиеја ќе може да ги читаат сите грaѓани.

______________________________________________________________________________________________________

Објавени имињата на првите 10 лустрирани кодоши

За десетина дена се очекува комисијата за лустрација да ги заврши сите законски процедури за објавување на имињата и презимињата на сите сегашни носители на функции, соработници на органите на државна безбедност, со цел во иднина да ги ограничи истите да вршат каква било јавна функција.

______________________________________________________________________________________________________

Трета мајка за кодошите – од утре повторно лустрација

Кодошите кој куртулија благодарение на Уставниот суд, повторно влегуваат во процедура. откако собранието го изгласа законот за лустрација тој утре излегува во службен весник и случаите ќе бидат повторно разгледувани, информира Сител.

______________________________________________________________________________________________________

UA-33057274-1