Млекото на Дукат и Виндија било екстремно опасно – еве што содржело (Видео)


Млекото на Дукат и Виндија се повлекува од продажба во Хрватска, Црна Гора и Босна поради присуство на афлатоксин М1 – кој спаѓаат во групата на најканцерогени познати супстанци, тоа се природни микротоксини кои ги произведуваат многу врсти на габи Aspergilus.

mlijekovindijadukatpovlacenje,, Потрошувачите не можат ни по мирис ни по вкус да се посомневаат дека млекото е токсично,, вели др Роксандиќ
тоа се врста на метаболит карактеристичен за млекото. Прво и основно својство е неговата канцерогеност која во одредени дози и после подолга конзумација може да предизвика рак, вели др Фрањо Плавшиќ, токсиколог.

Европската унија има строги критериуми за дозволено присуство на афлатоксинот M1 во млекото. Во Хрватска е дозволена концентрација од 0,05 микрограми по литар млеко. Според др Драган Јоксовиќ ова млеко е токсично на долг рок односно ако се конзумира еднаш или двапати нема да биде ништо но ако секојдневно го консумирате за 5 години е голема веројатност дека ќе заболите од рак.

Од Хрватска, Црна Гора и Босна се повлечени од продажба трајното млеко на Виндија, Виндија UHT млеко со 2,8% масленост, трајното млеко на Дукат со 2,8 % масленост во пакување од половина литар како и трајното млеко на Дукат “Lagano jutro” со 2,8% масленост во пакување од 1 литар.

Примероци од овие млека се испратени на анализа во Виена, резултатите ќе се готови кон крајот на февруари.

ВО МАКЕДОНИЈА Е СТОПИРАНА ДИСТРИБУЦИЈА НА МЛЕКОТО ДУКАТ КОЕ Е РИЗИЧНО – ГО НЕМА ВО ПРОДАЖБА
МЛЕКОТО ДУКАТ И ВИНДИЈА БИЛЕ ОПАСНИ – ХРВАТСКА ГИ ПОВЛЕКУВА – ГИ ИМА И ВО МАКЕДОНИЈА

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1