Нема поевтино парно – можеби во јули


Информациите за можно намалување на цената на греењто за скопјани ги подгреаа информации во медиумите дека Балкан Енерџи Груп планира да побара надолна корекција и да го продолжи времето на греење до 23 часот.

parnoНишто од најавите за поевтино парно, бар до крајот на летото. Од Регулаторната комисија за енергетика за Дневник велат дека корекција на цените на парното греење нема да има до август и покрај намалувањето на цената на природниот гас.
Првиот регулатор, Димитар Петров за Дневник изјавил дека одговор на прашањето дали скопјани ќе имаат поефтино греење ќе се знае дури во јули, кога ќе се направат пресметките.

Петров останал без одговор, што ја спречува РКЕ пресметки да направи веднаш, ако се има предвид дека природниот гас, кој е главен ресурс за загревање, поефтини за дури 17%.
Според принципот, корекција на цената на греењето се врши еднаш во текот на годината, но Законот дозовлува, корекции да се направат и вонредно, доколку се променат влените трошоци за 5%, што до сега се има случено.
Информациите за можно намалување на цената на греењто за скопјани ги подгреаа информации во медиумите дека Балкан Енерџи Груп планира да побара надолна корекција и да го продолжи времето на греење до 23 часот.

Dnevnik

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1