„Нестле“ ќе тестира храна на човечки мозочни клетки


Прехрамбениот гигант „Нестле“ наскоро ќе започне со тестирање на своите производи на човечки мозок и на клетките на црниот дроб, во обид да дознае колку всушност здравата храна и пијалоците се добри за луѓето.

brain1Гиганотот на прехранбени производи ќе прави испитувања на биотехнолошки клетки за да испита како хранливо подобрените пијалаци и други производи може подобро да влијаат на човековиот организам.

„Нестле“ ќе добие матични клетки од луѓе од корпорацијата „Cellular Dynamics International“. Конкурентите на „Нестле“, како што е гигантот „Данон“, исто така, инвестираат во исхраната или медицински подобрените производи, со што очекуваат производите за здрава храна и пијалоци од 772 милијардо во 2013 до 2018 да поресне до 944 милијарди.

Секако постои скептицизам дека со ваква истрага може да се влијае и да се спречат одредени болести, но од „Нестле“ се категорични и тестирањето ќе го започнат со тестирање на тоа како масните киселини во авокадо и маслиново масло комуницираат со невроните во човечките клетки.

Share Button
Александра Смилеска

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1