Никој нема да биде поштеден: Глад, поплави и суши – црни прогнози на ОН за она што не чека


На земјата и се закануваат природни катастрофи, недостаток на храна и интензивирање на судирите, наведено е во извештајот на Меѓувладиниот панел за климатските промени. Никој на земјата нема да биде поштеден, предупредуваат од ОН

susa03Во, до сега, најострото предупредување на Обединетите нации, се наведува дека човештвото во иднина ќе биде соочено со опасности од поплави, суши, топлотни бранови и шумски пожари, затоа што климатските промени се влошуваат.Извештајот говори дека влијанието од глобалното затоплување веќе се чувствува, а учинокот ќе биде уште позабележителен со секое зголемување на температурата. Според извештајот на ОН, ќе дојде до проблеми со снабдување храна, поради намалениот род на пченицата, оризот и пченката.

Истовремено, повеќе луѓе ќе умираат поради лошата исхрана и болести.

-Никој на оваа планета нема да биде поштеден од влијанието од климатските промени, рече претседавачот до Меѓувладиниот панел, Рајендра Пачури.

Експертите на ОН оценуваат дека растот на температурата би можел да предизвика и поголем број на судири поради растот на сиромаштијата. Во извештајот се напоменува дека северот на Европа ќе биде загрозен од зголемен ризик од поплави, топлотни бранови и суши.

apokalipsa-nevreme-poplave-suse-1396300215-471663драматичен ефект на зголемување на температурата од три степени на приносите во 2050 година

– 50 % намалување на приносот
– 30 % до 40 % пониски родот на житни култури,
– 20% пониска принос на жито

ФАКТИ
Сите последици од глобалното затоплување

– Намалени количина на храна – зголемување на температурата ќе доведе до намалување на приносот
– Помалку вода за пиење – поради топењето на глечерите сè повеќе и повеќе е извесна жед
– Истребување на видови – климатските промени е силно влијаат на дивиот свет и некои видови ќе исчезнат
– Киселоста на океанот – коралните гребени и видови кои зависат од нив особено се изложени на висок ризик се должи на зголемување на јаглерод диоксид
– Падот на глобалната економија – се претпоставува дека планетата ќе биде многу погодена од климатските промени преку намалување на износот на стоки
– Војни- климатските промени индиректно влијаат на безбедноста и појавата на немири поради глад и сиромаштија, а се очекува и поголема можност за конфликт

Изложени на сите видови – Истребување на растенија и животни

Климатските промени и зголемување на затоплување на земјината земјата поради глобалното затоплување веќе доведе до фактот дека одредени видови ја менувааат исхраната за да се прилагодат на новите услови. Сепак , експертите стравуваат дека многу од нив нема да бидат во можност целосно да се прилагодат , и ќе исчезнат.
Особено загрозени се рибите,  ќе се зголеми температурата на водата, прво ќе го сменат нивното живеалиште , но не се знае нивната судбина ако топлина продолжува да расте.

Share Button

Tags:

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1