Низ Европа можно е да се продава магарешко месо


Во јануари годинава се појавија извештаи за траги од коњско и свинско место кои било идентификувано како 100% производ, од говедско месо кое стигнува до супермаркетите низ Велика Британија, Франција и Шведска. Но, сепак на крајот може да излезе, а некои наоди и го потврдуваат тоа, дека дел од ваквото месо кое е со потекло од Романија, всушност е од магариња.


magaresko mesoВо неделата фрнцуски политичар изјави дека коњското месо беше обезбедено од страна на романски снабдувач, откако земјата донесе закон пред шест години за забрана коњите да се користат како превозно средство на патиштата. Меѓутоа оваа земја донесе и сличен закон за забрана на кочии влечени од страна и на магариња, со што се подигна прашина околу шпекулациите, меѓу експертите за храна, дека супермаркетите низ целиот контингент се преполни со месо од магариња.
„Коњите биле забранети да се користат за превоз низ романските патишта, по што милиони од овие животни биле испратени во кланица“, изјави Хозе Бове заменик претседателот на Европскиот парламент на земјоделскиот комитет.

Дебелите луѓе реагираат на Бурегер кинг направен од коњско месо

Во неделата францускиот министер за потрошувачи, Беноит Хамон изјави дека ќе преземе легална акција доколку се увери дека локалните компании се свесни за ваквата направена измама што може да резултира со милијарди долари во загуби за добиточната индустрија, која се должи значително на пониската побарувачка од потрошувачите.

horse meatКога изгбил скандалот во јануари, најголемиот синџир на исхрана во Европа, создава контролирана штета и проблемот единствено беше сопрен во Велика Британија, но доказите за коњско и магарешко месо расте во земјите како што се Франција и Шведска и се чини дека сигнализира проблем ширум Европската Унија.
Дел од проблемот произлегува од романскиот добавуач, кој очигледно успева да ја заобиколи забраната за коњи и магариња. Коњското месо станува уште поопасно, доколку во него има вбризгано лекови за коњи, што го прави уште поопасен по човековото здравје.
Некои примероци од месото се тестирани во супермаркетите, кои требало да содржат 100 % говедско месо, но резултатите покажале дека помеѓу 30 до 100%, материјалот бил од коњ или магаре. Минатата недела, лазања производите биле повлечени од полиците поради откривањето на лажното месо. Во некои имало мешавина на свинско, со што била прекршена традиционалната исхрана на Евреите и муслиманите.
Во јануари Бургер Кинг призна дека во неговите ресторани во Англија се произведувало говедско месо со мешавина на коњско. Следат судски постапки по целиот контингент кои што би можеле да ги чинат компаниите десетици милиони долари. Минатиот месец Мекдоналс мораше да плати 700,000 долари на муслиманската група во САД поради тоа што нивното месо не било во согласност со Исламските Халал диетални потреби.
Безбедноста на храната, властите веруваат дека доаѓа од кланиците од Романија, Кипар и Холандија. Магарешкото месо потоа било транспортирано во јужниот дел на Франција, а замрзнатото месо потоа се продава во супермаркетите во 16 земји.

examiner.com

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1