Нова закана: Птичји вирус произведен во лабараторија ризик за 400 милиони луѓе


Синтетички произведе вирус во лабораторија, за кој нема можност да се пронајде лек е новата сериозна закана за светот, пишува International bussines time.  Вирусоот го произвел Јошихиро Кавоака, професор на Унниверзитетот Вискиннсин во САД.

Станува збор за нов вирус, кој предизвикува смртоносна пандемија на свинскиот грип, а з акој не постои вакцина. Проценките се дека доколку вирусот биде изнесен од лабораторијата може да убие 5 % од човечката популација, или околу 400. милиони луѓе.

virus labaratorijaКаваока кога на почетокот од годината со неговите колеги виролози соопштил што произвел како одговор добил дека она што тој го направил се граничи со лудило.

Пред овој научник, друг тим виролози создаде еден вид на вирусот на птичји грип наречен “птичји грип како 1918” , или вирус кој е многу сличен на познатиот вирус во 1918 година, во кој претежно во Европа и нивните колонии загинаа околу 100 милиони луѓе.

Иако мал број на научници веруваат дека пандемија на вирусот треба да се развива во научни цели, затоа што можеле успешно да се борат против тоа, порано или подоцна таквиот експериментален вирус се појавува надвор, и станува слободен дел од  природата , производтсвото на вакви опсани вируси кои имаат глобална закана се смета за лудило и глобална опасност.

Голем дел дел од научниците не се согласуваат со истражувањето и создавањето нов вирус за експериментални цели на Кавоака. Она што е најбитно и најзагрижувачко е дека неговиот оддел за патобиолошки науки на Универзитетот не е институција со највисоко ниво на безбедност.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1