Од 1 јули поскапуваат цигарите, еве колку


Поради зголемување на специфичнаа акциза за динар и половина, цигарите од 1 јули во Србија ќе се зголемат за 10 динари по кутија.Тоа наводно е резултата на новиот акцизен план, усвоен на почетокот на годината, односно усвоените измени на Законот за акцизи, според кој до 2020 година, на секои 6 месеци ќе се зголемува државната давачка, на сега, наместо 64 динари по кутија, зафаќањето на државата ќе биде 65,5 динари.

Производителите своите цени и овој пат, како и претходно нема да ги корегираат само во висина на зголемената акциза туку и ќе додадат дополнителни 8,5 динари по кутија, а причините за тоа се поради значајната разлика во намалената добивка.

Србија до кројот на 2020 година мора да ги достигне стандардите на ЕУ кои пропишуваат дека висина на минималната акција е 90 евра за 1.000 цигари, а таа сега во оваа земја е околу 50 евра/

Во Србија за цигарите се плаќаат специфични и прогресивни акцизи, а таа прогресивната нема да се менува и останува на 33 отсто.

Share Button

Tags:

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1