Од денеска струјата е поевтина


Тарифните потрошувачи од денеска ќе плаќаат поевтина електрична енергија за 4,48 отсто, односнo по средна вредност од 4,731 денар за киловат час. Одлуката за намалување на цената на струјата за домаќинствата ја донесе
Регулаторната комисија за енергетика во петокот, а ќе важи до 1 јули идната година.

struja-33Регулаторната комисија за енергетика првично предложи цената на електричната енергија за тарифните потрошувачи од 1 јули да се намали за 5,24 отсто односно средната цена за киловат час електрична енергија да изенсува 4,483 денари , но забелешки на предлогот доставија сите енергетски компании, а најгласна беше ЕВН Македонија.

Претседателот на Регулаторната комисија за енергетика Димитар Петров посочи дека најголема улога во намалувањето на цената на струјата имаат корекциските фактори на приходи на енергетските компании, а помалку влијаело намалувањето на цената на струјата на светските берзи.

ЕВН Македонија во петокот прекусоопштение до медиумте изрази загриженост од последната одлука на Регулаторната комисија за енергетика.
– ЕВН Македонија не бараше зголемување на цената на електричната енергија, но не ни очекуваше дека ќе има толкуголемо намалување и тоа токму и само во делот на ЕВН со што директно се загрозува стабилноста на компанијата, но и на енергетскиот сектор во целина.
Големото намалувањето на цената за дистрибуција и снабдување, во комбинација со истовременото зголемување на цената на производството и преносот кај енергетските компании во државна сопственост, сериозно го загрозува работењето на ЕВН Македонија што значително ќе се одрази на ликвидноста на компанијата, прецизира компанијата во своето соопштение

Denar.mk

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1