Одлука за сигурен живот: Владата ќе забрани ГМО храна во Македонија


Владата ќе пристапи кон донесување соодветна правна рамка со која децидно ќе се спречи увоз на генетски модифицирана храна во Република Македонија.

gmo2Заклучокот да се пристапи и предложи измени и дополнување на соодветна правна рамка со која децидно ќе се спречи увоз на генетски модифицирана храна во Република Македонија Владата го донесе на последната седница.

Ова го посочуваат од Владата на Република Македонија, во врска со дебатата која се отвори во јавноста околу увозот на ГМО добиточна храна, а со цел да се избегнат нејаснотии и непрецизности во врска со темата, јавува Пулс24.

Во соопштението се наведува дека одлука со која ќе се овозможи увоз на ГМО добиточна храна Владата нема донесено и дека  премиерот Никола Груевски нема потпишано правилник или одлука која ќе овозможи увоз на ГМО добиточна храна, како и тоа дека до Агенцијата за храна и ветеринарство не е доставено ниту едно барање, ниту е издадено одобрение за ставање во промет на ГМО храна, ниту за луѓе, ниту за животни.

Повеќе прочитајте на – Пулс 24 

Tags:

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1