Огромен успех: Научниците го “исклучија” хромозомот кој предизвикува Даунов синдром


Дауновиот синдром е еден од најчестите вродени генетски пореметувања, кое што се јавува како резултат на постоење на дополнителен хромозом, наречен 21 хромозом.

baby-scan-460_979614cИстражувачите од Медицинскиот факултет на Универзитетот во Масачусетс успеале да го спречат развојот на Дауновиот синдром во човечките клетки во лабораторија и изјавиле дека овој нивен успех набрзо би можел да овозможи лекување на генетското пореметување кое што се карактеризира со препреки во развојот во различен степен од животот, карактеристичен физички изглед и поголема склоност кон огромен број на заболувања.

Со додавањето на генот наречен “XIST” во човечката матична клетка со Даунов синдром, американските научници “вметнале” дополнителна копија на хромозомот 21, што претставува огромен напредок во борбата за лекување на ова нарушување со генетска терапија.

Овој огромен напредок ја прави генетската терапија против Дауновиот синдром пореална од било кога, па затоа научниците сега ќе се посветат на нејзино дополнително истражување и имплементирање во напредната медицина.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1