Откриена е нова планета, трипати поголема од Земјата


Научниците на американската агенција НАСА на годишен собир во Сиетл соопштиле дека телескопот Тес открил нова планета, надвор од Сончевиот систем. Новата планета била три пати поголема од Земјата.

Ново откриената планета е наречена ХД 21749 , сместена е во соѕвездието Ретикулум и кружи околу светлата и џуџеста ѕвезда која од Земјата е оддалечена 53 светлосни години. Според првите анализи, новата планета има најдолго орбитално времетраење меѓу планетите кои досега ги идентификувал Тес. Новооткриената планета нема изразени сличности со планетите од Сончевиот систем.

Планетата ХД 21749 околу својата ѕвезда патува 36 дена, што е десет пати пократко од патувањето на Земјата околу Сонцето. Годината на новооткриената планета треа многу пократко во однос на Земјата, но е пет пати подолга од годината на планетата „Супер земја“.

Планета која телескопот Тес минатата година ја идентификува надвор од Сончевиот систем .

Новооткриената планета, позната е како К2-2288Bb, а би можела да биде карпеста како Земјата или гасовит џин како Нептун.

Откритието е објавено на 7 јануари на 233от состанок на Американското здружение на астрономи во Сиетл.

– Ова е многу значајно откритие, особено поради температурната орбита и невообичаената година, смета Ејдина Фајштајн, диплонирана студентка на Универзитетот Чиако која учествувала на панелот на друштвото.

Таа е водечки автор на студијата која ја опишува новата плаета, која ќе ја објави „Астрономикал Џурнал“.

Планетата е одалечена 226 светлосни години и се наоѓа во ѕвездениот систем К2-228 кој се состоји од неколку магловити, студени ѕвезди од типот М, кои се одалечени 8,2 милијарди километри, односно околу шест пати поголема одалеченост од растојанието помеѓу Сатурн и Сонце.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1