Отровна козметика – знаете ли што ставате на лице?


Поголем дел од козметиката содржи отровни материи кои треба да ги избегнуваме.Внимавајте што содржат производите кои ги купувате. Во продолжение ке ви наведеме дел од состојките кои се содржани се со цел да ви укажеме на нив.

Олово: го содржат некои од боите за коса а штетно влијае врз мозокот.

Жива: се појавува во капки за очи и во маскари. Многу мали дози можат да предизвикаат мозочна дисфункиција.

Нано-честички овие состојки можат да се пронајдат во кремите за сончање коректори и креми за раце и очи. Третина од сите козметички производи имаат состојка односно Нано варијанта. Штетни се за очните нерви и мозокот.

Формаледехид: Најчесто ја има во гелови за туширање, шампони и регенератори. Позната канцерогена материја опасна по здравјето на имунолошкиот систем и дишните патишта.

Внимавајте кога купувате козметички производи, да бидат тестирани и внимавајте на нивниот состав

Андријана Станојовска

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1