Ова е најточниот жив пророк во светот – се што предвидел се остварило (Видео)


Наречен „Delphi Process“ по грчки „Оракл“, во своето прво претскажување пред 50 години, успеал да предвиди 42 од 50 научни достигнувања. Најголемата гатачка на модерните времиња не е личност, туку процес кој дава неверојатни точни информации. „RAND“ корпорацијата досега успеала да развие повеќе точни предвидувања во процесот на светот.

gatacka„RAND“ Корпорацијата (истражување и развој) започнала во 1946 година како проект за истражување кој е поддржан од страна на еден клиент, Армијата на САД воздухопловните сили. Во 1948 година со „Ford Fondation support“, „Rand“ стана независна, непрофитна истражувачка институција посветена на истражување и на најсложените и последователни проблеми, со кои се соочува нашето општество.
„RAND“ е непрофитна глобална политика, еден вид на тинк-тенк организација формирана со цел да им понуди, истражување и анализи, на вооружените сили на САД.

Во моментов е финансирана од страна на американската влада и приватни донации, корпорации вклучувајќи ја и здраствената индустрија, универзитети и приватни лица. Организацијата уште поодамна се прошири и поврза со други влади, приватни фондации, меѓународни организации и комерцијални организации при решавање на не-одбранбените прашања. Мајкл Д. Богата е претседател и главен извршен директор на корпорацијата „RAND“.

Компанијата разви метод „Delphi“ кој бил наменет за предвидување на влијанието на технологијата на војување. Методот вклучува група на експерти кои анонимно одговараат на прашалници и потоа добиваат повратни информации во форма на статистички претставувања на „групните одговори“, по што процесот се повторува.

cyborgЦелта е да се намали опсегот на одговори и да се постигне поголем консензус. Ваквиот метод е широко усвоен и до ден денес се употребува. Оваа техика „Delphi“ била развиена во „Rand“, во Санта Моника во Калифорнија како еден вид на „тинк-тенк“, во почетокот на 1960-те од страна на Олаф Хелмер, Николас Ресчер, Норман Далки и др.

Неговата филозофска база била опишана од страна на Хелмер и Ресчер (1959). Буквално илјадници, можеби десетици илјади студии биле извлекувни на стручни пресуди при користењето на ваквиот метод, кој се спроведувал во текот на изминатите неколку децении од нејзиното воведување.
Во 1964 година „REND“ врши експеримент за да ја предвиди иднината.

Еве некои научните предвидувања направени во 1964 година

1. Економски корисен бигор на морската вода. (вистина)
2. Ефективна плодност контролирана од страна на орална контрацепција или некои други едноставни евтини средства. (вистина)
3. Развој на нови синтетички материјали за ултра-лесни-конструкции. (вистина)
4. Автоматски јазичен преведувач (вистина)
5. Пресадување на органи или протеза (вистина)
6. Сигурни временски прогнози. (вистина)
7. Операции на централно складирање на податоците со пристап на генерал или специјално пребарување на податоците (вистина)
8. Реформација на физичката теорија, елиминирање на конфузијата во квантната-релативнос и поедноставувањето на честичките (точно до одреден степен, но до ден денес се работи на ова)
9. Вграден вештачки орган направен од пластика и електронски компоненти (вистина)
10. Широко распостранета и социјално прифатена употреба на „nonnarcotic“лекови (освен акохолот), со цел, за производство на одредени промени во личните карактеристики (премногу вистинито)
11. Симулирана емисија (ласери) во X и „Gamma“ зраците регион на спектарот (вистина)
12. Контролирани Термонуклеарна моќност (се уште се работи на ова, но го градат првиот фузен реактор)
13. Создавање на примитивна форма на вештачки живот во форма на само-реплицирана молекула. (вистина)
14. Економски корисна експлоатација на дното на океанот преку рударството покрај оф-шор дупчењето на нафта (делумно точно)
15. Економска изводливост на комерцијална генерација на синтетички протеини за храна (вистина)
16. Зголемен бројот на психотични случаеви подложни на физички или хемиски терапии (вистина)
17. Биохемиска општа имунизација против бактериски и вирусни болести (делумно точно)

robot_housecleaner_27518. Економска корисна експлоатација на океанот преку земјоделството со ефект на производство на најмалку 20% од храната во светот. (Делумно точно)
19. Биохемикалии кои го стимулираат растот на нови органи или екстремитети (точно со матични клетки)
20. Можноста за користење на лекови за да се подигне нивото на интелегенција (вистина)
21. Хемиска контрола на процесот на стареење, се дозволува продолжување на животниот век за 50 години. (се уште не, но наскоро можеби)
22. Двонасочна комуникација со вонземјани (зависи од тоа кој ќе разговара, но во јавноста се смета како невистина)
23. Контрола на воздушниот сообраќај (вистина)
24. Директен линк од продавниците на банките за да се провери кредитната и трансакциона евиденција (вистина)

25. Автоматизација на работа во канцеларија и услуги, што доведува до поместување на 25% од сегашната работна сила (вистина)
26. Образованието станува респектабилно слободно поминување на времето (донекаде точно)
27. Широка употреба на софистицирани машини (вистина со персоналните комјутери)
28. Автоматски библиотеки ( вистина, како со персоналниот комјутер)
29. Автоматски преведувач на правилна граматика (делумно точно)
30. Автоматски брз транзит (делумно точно)
31. Широка употреба на автоматско донесување на одлуки на ниво на управување за индустриското и национално планирање.
32. Електронска протеза (радар за слепи, метални екстремитети и слично – вистина)
33. Автоматско толкување на медицински симптоми (вистина)
34. Широка употреба на услугите на роботите за собирање на ѓубрето, домаќински роботи, како инспектори работници во канализацијата и др. (делумно точно за инспекции, но не и за домаќинствата иако се прават обиди да се создадат вакви во Европа и Јапонија)
35. Широката употреба на комјутерите во наплатата на данцоите со пристап до сите деловни книги (делумно точно)
36. Автоматски автопатишта и адаптивни автомобилски автопилоти (делумно точно)
37. Човек-машина симбиоза, овозможувајќи му на човекот да ја прошири својата интелегенција со директна електромеханичка интеракција меѓу мозокот и компјутерската машина (вистина)
38. Централизирана жица за прислушување (премногу точно)

Share Button

Tags:

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1