Ова се најобразовани нации во светот


Листата од најобразованите нации во светот ја состави OCDE  (Организацијата за економска соработка и развој)

Се анализирале 42 земји, еве кои според оваа листата се 10 најобразовани нации

1. Kaнада

51% од возрасните имаат универзитетска диплома. Канада е единствената земја во која повеќе од половина возрасни луѓе завршиле факултет.

2. Израел

46% од населението има завршено факултет. Во 2009 година вложувањето во образовниот систем бил 7.2% од БДП.

 3. Јапонија

45% од населението е високообразовано. Во 2009 за образование се одделиле 5.2% од БДП

4. САД

42% факултетски образовани. 2009 година 7.3% од БДП отишле за образование, од кои 2.6% за високото образование.

5. Нов Зеланд

41% на високообразовани лица, за разлика од претходните години бројот на образовани во оваа земја нагло се зголемува, земјата вложува многу труд и пари да го зголеми нивото на образование меѓу своите граѓани.

6. Јужна Кореја

Во оваа земја 40% од популацијата имаат факултетска диплома. Државата во образованието во 2009 година вложила околу 8% од БДП.

7. Велика Британија

38% со дипломи. Во оваа земја 31.2%. насто диплома добиле во приватни факултети.

8. Финска

38% високо образовани лица, а дури 97.6% од студентите студира на трошок на државата,.

9. Австралија

38% дипломирани и со најголем процент на странски студенти кои достигнуваат бројка од 21.2%.

10. Ирска

Земја која во последната деценија бележи најголем напредок во образованието и има.37% население со универзитетски дипломи,

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1