Покрај нашиот, на светот постои уште еден Балкан


Дали знаете дека на светот постои уште еден Балкан?

„Другиот“ Балкан е провинција во западен Туркменистан, која излегува на Каспиското Море. Нејзин главен град е Балканбат. Оваа провинција е позната по големите енергетски ресурси, од каде потекнува дури 94 отсто од производството на природен гас во Туркменистан.balkan2

Само името на провницијата доаѓа од истоимената планина што се наоѓа во неа, а тамошните жители веруваат дека и називот на „нашиот“ Балкан има исто потекло.

Имено, самиот назив „Балкан“ доаѓа од турскиот збор за планина и со тоа име била наречена денешната Стара Планина, која се протега низ централна Бугарија и делумно преминува во источна Србија.

– (Називот) Балкан денес почесто се користи како политички, отколу како географски поим, кои ги означува земјите чии култури интезивно се испреплетиле со повеќевековната турска култура, политика и верски влијанија, стои во Википедија во објаснувањето на овој поим.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1