Се излеаа Црна и Брегалница – поплавени куќи


Врнежите што ја зафатија Македонија го зголемија водостојот на реките. По течението на Брегалница се поплавени земјоделски површини, браната Калиманци е на прелив со околу осум метри кубни, а Црна Река достигна 3,36 метри и повторно е излеана на местата на пробините насипи во општините Могила кај селата Новоселани, Вашерејци и Лознани, како и кај Новаци.reka

Како што соопшти Дирекцијата за заштита и спасување, во Битолско се наврнати 28 литри на метар квадратен. Поради преполните канали и високите подземни води, поплавени се и неколку куќи во село Кравари.

Во Кичево до денеска се наврнати 20 сантиметри снег, а на повисоките места и околу 40 сантиметри. Од тежината на снегот оштетени се некои електрични водови и некои делови се без струја.

Сите патишта се проодни, а забрана за движење на тешки товарни возила има на превоите Стража и Пресека.

Проодни се патиштата и во Тетовско, а забрана за движење на тешки товарни возила има на патниот правец за Попова Шапка.

Дирекцијата за заштита и спасување ја следи состојбата и доколку има потреба или барање од локалната самоуправа, подготвена е за брз одговор на терен.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1