srekКомпанијата Dreamworks ова не го потврдува официјално, но дека Шрек е правен по ликот на Тиле може да се заклучи по очигледната сличност меѓу нив.

Морис Тиле е роден во 1917 година во Русија. Набргу со мајка му се сели во Франција. Во 18тата година од животот тој добива акромегалија – бениген тумор кој предизвикува претеран раст на коските.

Во текотна 1930те Тиле се сели во САД каде под прекарот „Францускиот ангел“ стана една од најголемите ѕвезди на професионалното борење.

Почина во 1954 и погребан е во Чикаго.