Спиралата поефикасна од aпчето за контрацепција


Спиралата е значително поефикасна од пилулата и кондомите, а по нивното едногодишни користење само 0,2 до 0,8 одсто од жените непланирано забременуваат.

Се поголем број на американски жени како контрацепција користат спирали, односно интраутерино средство (IUD) и импланти, наместо апчиња или кондоми, кои бараат совршена прецизна примена, за истите бидат ефикасни, утврдиле експертите на њујоршкиот институт Гутмахер.

IUD и имплантите сепак не се толку популарни во САД, како што се во многу други земји, пренесува светската новинска агенција Ројтерс.

Ова средство за периодот од 2009 година го користеле само 8,5 отсто од американските жени, кои биле подложни на контрацепција.

Тоа е значителна помала бројка во однос на Франција и Норвешка, земји во кои четвртина од жените се определуваат за IUD или пак импланти. Во Народна Република Кина пак, овој облик на контрацепција го користат 41 отсто од жените.
Сепак 2009 година претставува значителен напредок во однос на 2007 година, кога помалку од четири отсто од американските жени, користеле IUD или импланти.

Кога овие средства се појавија на американскиот пазар, во САД била раширена бојазан, зараза која што предизвикала инфекција и ја загрозувала плодноста на жените, а еден процент од американските гинеколози се уште го застапуваат ваквото мислење.

Сепак последните години, со поволно мислење за ваквите средства, се произнесе Американскиот колеџ акушер и гинеколог (ACOG), а се интевенизирала и маркетиншка кампања.
Во случај на примена на кондоми или таблетки, во годината затруднуваат девет отсто од жените. Кога станува збор само за кондомите, овој процент се зголемува од 18 на 21 отсто.

Tags: , , ,

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1