Според грчки документи од 1910год, 65 ученици од егејските села „зборуваат на македонски јазик“


Во книгата на историчарката Софија Вури објавени се документи од пописот на учениците во еден интернат во Битола, во кои децата сами одговарале на прашањето на кој јазик зборуваат, пишува порталот МКД.

Освен македонскиот, во документите се регистрирани и албанскиот, влашкиот и грчкиот јазик.mkd-149162

Во книгата се обработува образовната политика на грчката држава кон Македонија во наведениот период преку друг метод на пропаганда што не бил поврзан само со наставата. Грчката држава стипендирала ученици од целиот регион (на списокот освен од Албанија, Егејска Македонија и од Македонија, има дури и ученици од Призрен и од Тракија) и ги праќала во овие интернати за да ги погрчува.

Целата сторија ОВДЕ.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1