Спремете пари ако сте тргнале на Пелистер – се наплаќа влез и казни во Националниот парк


Дел од обврските на Национален парк „Пелистер” во делот на наплатата за влез за моторизираните посетители во паркот, почнаа лани

pelister-2- (1)Ќе се наплаќа влезница со паркинг и тоа се однесува само на оние кои користат автомобили, комбиња и автобуси, па според тоа влезницата е различна цена, односно 50 денари плаќаат автомобилите и мотоциклистите, 80 денари комбињата до 20 седишта и 150 денари за автобусите.

Националниот парк Пелистер прибраните средства ќе ги користи за инфраструктура и подобрување на понудата на паркот и хигиената во него но и за еколошки потреби.

Забрането е палење на оган

Забрането фрлање на смет

Забрането употреба на скара

Забрането водење на миленичина

Забранет лов

Забранет риболов

Забрането кампување и ноќевање на отворено и под шатори

Прекршочни санкции за физичките лица

(член 183-а Закон за заштита на природата)

 

Глоба во износ од 50 евра во денарска противвреднос доколку :

Остава, фрла или испушта отпад во Националниот Парк

Пали оган во Националниот Парк

Фрла отпушоци од цигари во Националниот Парк

Глоба во износ од 60 евра во денарска противвредност доколку :

Се движи надвор од патеката за посетители или на места забранети за посетители

Непримерно се однесува со заштитеното подрачје и притоа не постапува по укажувањата на чуварската служба во Националниот Парк

Се движи со мопед , мотор или моторно возило без дозвола од Управата на Националниопт Парк , вон асфалтен пат во Паркот

Создава бучава или на друг начин ги вознемирува заштитените диви животински видови

Глоба во износ од 70 евра во денарска противвредност доколку :

Не се легитимира на барање на чуварска служба од Националниот Парк

Сече дрва или кине или на друг начин уништува загрозени и строго заштитени видови на растенија во Националниот Парк

Лови , убива или на друг начин уништува загрозени и строго заштитено видови на животни во Националниот Парк

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1