Сталактити од мраз на брегот на Преспанско Езеро кај Подградец


Екстремно ниските темепратури кои ја зафатија територијата на Албанија и предизвикуваат низа проблеми, на брегот на Преспанско Езеро кај Подградец, содададоа прекрасни сталактити.

prespa mraz

Брановите се претворени во мраз, штопретставува величенствена глетка. Ваква појава последно е забележана пред 30 години.

Волшебната убавина привлече голем број туристи, посебно оние кои уживаат во вакви глетки и покрај студот.

Многу подрачја од Корчарската околиоја, меѓу нив и Мала Преспа новогодишната ноќ ја минаа без електрична енергија, но полека состобата се нормализира.

Според албанската Електродистибуција во отстранувањето на дефектите кои без струја оставија и поголем дел од околијата Кукс, Елбасан и други делови, ангажирани биле три илјади вработени но поради лошите времески услови и непристапните терени тоа оди тешко. Неверемето има оштетено 60 електрични столбови и околу 240 километри далноводи.

A1On.mk

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1