Восочните фигури на Александар Македонски, на мајка му Олимпија и на татко му Филип Втори Македонски, од Русија веќе се пристигнати во новиот Археолошки музеј.

aleksandar vosok

Овие восочни фигури, се дел од вкупно 15. што ќе бидат изложени во специјалната поставка во новиот Археолошки музеј, чие отворање ќе се случи наскоро. изработени се во Русија.

vesela-direktor-na-arheoloski-muzej-16

Покрај нив, како восочни фигури во Археолошкиот музеј, публиката ќе може да ги види и Аристотел, Флавиј, цар Самуил, Крале Марко.Восочните фигури, заедно со сите други археолошки предмети што се од непроценливо богатство, ќе бидат заштитени според најсовремените стандарди.Отворањето на Археолошкиот музеј ќе се случи за неколку месеци.

Телеграф.мк