Tag Archives: alergija

Внимавајте – дете добило алергија на раце од кинески пластелин во Скопје

Дете добило црвенило по рацете, откако си играло неколку часа со кинескиот пластелин купен во една книжарница во Скопје. Лекарите им рекле на родителите дека често има случаи на поблаги кожни алергии, посебно кога се во прашање кинеските играчки.

______________________________________________________________________________________________________

Убод од крлеж може од вас да направи вегетаријанец?!

Поради „отровот“ при убод од крлеж луѓето може да развијат алергија на месо. Комбинацијата на јаглехидрати кои овој инсект ги внесува во крвотокот исто така се наоѓаат и во месото кое го консумираат луѓето.

______________________________________________________________________________________________________

Како да се одбраните од алергијата на сонце

Постепено излегување на сонце во најголема мера ја намалува можноста од настанување на алергиска реакција. Но за време на летниот одмор, тоа е нешто што и не можеме така лесно да го контролираме.

______________________________________________________________________________________________________

Умрела по испиена водка – ретка алергиска реакција

Анита Хјуџ била пронајдена мртва од страна на нејзините деца за Божик откако претходно испила една чашка водка.

______________________________________________________________________________________________________

Несакани реакции при употреба на лекови во летниот период

Автор M-r Ph Марија Петреска / Комбинацијата на сончева светлина и одредени лекови или супстанци, може да доведе до појава на црвенило на кожата познато како еритема која наликува на изгореници од сонце.

______________________________________________________________________________________________________

UA-33057274-1