Tag Archives: podmocani

Шеќеринска во Подмочани – ја пречекаа со со ШЕЌЕРНА бонбониера (Фото)

Бонбониера за дамата, со вакви зборови подмочанци синоќа ја пречекаа Радмила Шеќеринска од СДСМ, на сред село. За Шеќерната – Шеќер.

______________________________________________________________________________________________________

Како Подмочани го добило името – ЛЕГЕНДИ ШТО СЕ СЛУШААТ СО ПОДЗИНАТА УСТА

Многу легенди се шират за местата со специфични имиња. Една од најинтересните легенди е за раѓањето на името на преспанското село Подмочани.

______________________________________________________________________________________________________

Низ Преспа појди, ама Подмочани дојди

Главно собиралиште е Свети  Петар и Павле каде секојдневно доаѓаат  мештаните и го одржуваат местото, а доажаат и луѓе од секаде, ја посетуваат, палат свеќи, се фотографираат, си постилаат чаршафи и си јадат, пијат, се дружат.

______________________________________________________________________________________________________

UA-33057274-1