Tag Archives: сперматозоиди

Научниците создадоа сперматозоиди од матични клетки

Група научници успеале од основните клетки на човечкиот организам да создадат сперматозоиди, а ова откритие ќе им помогне на мажите кои немаат репродуктивна можност да бидат чекор поблиску до потомство.

______________________________________________________________________________________________________

Сперматозоиди наместо антидепресиви

машките сперматозоиди содржат поголем број на различни хормони: тестостерон, естроген, лутропин, пролактин и различни простагландини. Некои од нив се пронајдени во крвта на жените, кои учествувале во истражувањето, неколку саати по ејакулацијата.

______________________________________________________________________________________________________

UA-33057274-1