Tag Archives: срце

Спасено бебе со најмалото вештачко срце

Вештачко срце со големина на мал прст одржувало во живот 16 месечно бебе околу две недели додека малиот пациент чекал трансплантација.

______________________________________________________________________________________________________

Живее без срце: Чехот Јакуб Халик стана медицински феномен!

Јакуб бил опериран од редок вид на тумор поради кој лекарите морале да му го отстранат срцето. Со операција му вградиле пумпи наместо срце. Тој е првиот преживеан по ваквиот зафат, сега чека трансплантација.

______________________________________________________________________________________________________

Видео: Трогателна средба на мајка и пациент кој го добил срцето на нејзиниот починат син

-Тоа е Кејлеб! Тоа навистина е тој! – извикала мајката слушајќи ги отчукувањата на срцето.

______________________________________________________________________________________________________

Луѓето со нулта крвна група имаат најсилно срце

Сите оние кои имаат нулта крвна група треба да знаат дека имаат силно срце бидејќи имаат природна заштита од разни срцеви заболувања, тврдат научниците од Универзитетот Харвард.

______________________________________________________________________________________________________

UA-33057274-1