Трудниците кои јадат „за двајца“ го ризикуваат здравјето на бебето


wants-to-get-pregnant

Претераното дебелеење за време на бременоста може негативно да делува на интелигенцијата на детето, но и да предизвика проблеми во психичкото здравје како што се пореметувањата на исхраната или пак шизофренија – открило истражувањето на Универзитетот Онтарио.

Истражувачите утврдиле дека децата на трудниците со прекумерна тежина во просек имаат понизок коефициент на интелигенција за пет бодови на тестовите з интелигенција за разлика од оние на трудниците со нормална тежина. Освен тоа, тие се често хиперактивни и патат од пореметувања на вниманието или во исхраната кога е пораснат.

Претходните истражувања на оваа тема покажале дека дебелите жени имаат поголем ризик од настанок на крвни грутки, но ова е прво истражување кое се бави со долгорочните последици на мајчината тежина врз детето.

Share Button
Андријана Станојовска

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1