УПАТСТВО за оние кои сакаат да поднесат тужба до Европскиот суд за човекови права


Европскиот суд за човекови права е меѓународeн суд компетентен да постапува по жалби на лица во врска со повреда на некое право загарантирано со Европската конвенција за човекови права.

sudКонвенцијата претставува меѓународен договор, со кој голем број европски земји се обврзале да почитуваат одредени основни човекови права. Загарантираните права се наведени во самата Конвенција како и во протоколите бр. 1, 4, 6, 7, 12 и 13, кои се прифатени само од некои од државите потписнички на Конвенцијата.

Упатството за поднесување на жалба можете да го превземите ТУКА

– Обрасците за Жалба и Полномошно можете да ги превземете во делот ОБРАСЦИ во категоријата Европски суд за човекови права

 

Share Button

Tags:

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1