УТМС НА ИЗВРШНИОТ СОВЕТ НА СВЕТСКАТА ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ВО РОВИЊ – ПРЕДИЗВИЦИТЕ НА ТУРИСТИЧКИОТ СЕКРОР


Делегација на Универзитетот за туризам и менаџмент предводена од Ректорот Проф. д-р Аце Миленковски, во својство на придружна членка, присуствува на 100-тата седница на Извршниот совет на Светската туристичка организација (UNWTO) во Ровињ, Република Хрватска.

DSC_5153

На оваа јубилејна седница присуствуваат четириесетина делегации, со повеќе од 200 учесници на чело со Генералниот секретар на UNWTO, г-дин Талеб Рифаи, кој воедно е и Professor Honoris Causa на Универзитетот за туризам и менаџмент во Скопје.

На седницата во Ровињ се дискутира за главните приоритети на организацијата во наредните две години, како и за понатамошниот развој на туристичкиот сектор во време кога растот и развојот на туризмот, продолжува и покрај многубројните предизвици.

DSC_5170

На маргините на официјалната програма беа остварени средби со Генералниот секретар  г-динот Рифаи, извршниот директор Марсио Фавиља, регионалниот директор на UNWTO за Европа, Изабел Гарања, при што беше потенцирана важноста на Универзитетот како дел од образовниот сектор во UNWTO, кој придонесува за растот и одржливиот развој на Светската туристичка организација, во рамките на перманентниот пораст на светската економија (2014/2013 4,7%)

Исто така, при средбата со Ректорот Џафар Џафаров од Азербејџанскиот Универзитет за туризам и менаџмент беше отворена и можноста за институционална соработка и договорена взаемна посета.

2

Делегацијата, во рамките на промотивните активности на планот на поддршката на стопанско-образовниот сегмент на Република Македонија, ги апострофираше и можностите кои ги овозможува кооперацијата при вакви средби на највисоко интернационално ниво, под патронат на Обединетите нации.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1