ВАЖНО: Пиете од лименки? Ова мора да го знаете


Многумина конзумираат пијалоци како пива, сокови и сл. Директно од лименка. Неодамна во Белгија е забележан смртен случај на жена предизвикан од лептоспироза.

Limenka-500x291Аутопсијата открила дека жената била заразена преку урина од стаорци. Само неколку дена предходно, починатата жена пред поаѓање на годишен одмор купила и конзумирала сокови од лименка. Дополнителната анализа открила дека лименките биле контаминирани со исушена урина од стаоци кои предизвикале инфекција и смрт.

Во праксата, лименките по пакувањето се сместени во разни складишта кои се полни со глодари кои се движат и уринираат врз лименките. Потрошувачите директно ги конзумираат пијалоците од лименките веднаш откако ќе ги купат. Урината од стаорците е многу токсична и содржи отровни супстанци и бактерии.

Неодамна спроведено истражување во Шпанија покажало дека горните делови од лименките се понечисти дури и од јавните тоалети, во однос на бактериите кои ги содржат. Поради ова, задолжително измијте го горниот дел од лименката а пијалокот конзумирајте го од чаша, никако директно од лименката. Споделете го овој текст со пријателите како би знаеле за опасноста!

Share Button

Tags:

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1