Верушевски и порано беше вмешан во афери за прислушкување


Поранешениот директор на Дирекцијата за безбедност и контраразузнавање, Зоран Верушевски  и порано бил вмешуван во афери со прислушкување.

Уште на времето и Бранко Црвенковски имал проблеми со него и бил принуден да го стави на функцијата директор на Дирекцијата за безбедност и контраразузнавање бидејќи во аферата “Прислушување” најголем дел од работата ја завршил токму Верушески кој бил главниот крт кој успеал да ги земе материјалите со прислушкуваните разговори и му ги предал на Црвенковски, пишуваше Вест во ноември 2002 година. zoran verusevski2

Началникот на управата за прислушкување бил човек на Верушевски кој му го дал целиот материјал со прислушуваните разговори на политичари, новинари и други јавни личности. Затоа, Црвенковски не можел никако да го одбегне Верушески во кадровските комбинаторики.

-Црвенковски бил добро упатен и бил свесен дека аферите со двата државни стана и исплатата на 12 плати од МВР врзани за Верушевски ќе фрлат сенка и на него како премиер на почетокот на мандатот, но очекувал да се дигне голема врева околу неговото поставување, а тоа за него ќе биде олеснителна околност тој веднаш да го смени. Тогаш Верушески беше обвинет најпрвин од новинарите, а потоа и коалицијата “Македонија без корупција” дека на функцијата директор на ДБК доаѓа со еден куп валкан веш – два државни стана добиени со лажна изјава и земање на 24 плати или околу 10 илјади евра при напуштањето на асистенското место на Факултетот за безбедност, пишуваше Вест.

И неговото враќање во МВР беше спротивно на Законот за работни односи со кој било прецизирано дека лицето кое го напуштило работно место со 24 плати, во наредните две години не смее да се вработи во истата дејност, во случајов во државни и јавни установи.

Занемарувајќи ја оваа законска пречка СДСМ тогаш го предложи Верушевски за директор на Дирекцијата за безбедност.

-Среќен сум што борбата против корупцијата ја почнавте токму од мене. Но вашето интресирање за мене траеше само два три дена. Овојпат се надевам дека истрагата ќе трае подолго” вака на новинарите им се обрати тогаш новоназначениот директор на Дирекцијата за државна безбедност и контраразузнавање, Зоран Верушевски, кога тие од него побараа објаснување на кој начин тој се стекнал со двата државни стана.

Тој тогаш на новинарите им порача да најдете правен механизам и тој ќе се откаже од двата стана и нагласил дека никој нему не му кажал дека не треба да добие два државни стана ниту пак некој од него побарал да врати еден од становите.

Но Зоран Верушевски сепак не кажа тогаш што било одлучувачко тој и покрај непријатностите што ги доживувал со судскиот процес да го истера до крај и да се стекне со станарско право врз двата државни стана кои што подоцна ги откупил.

 

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1