Вирусот ХИВ постои одамна – нови откритија


Истражувањата покажале дека вирусот ХИВ е постар отколку што сме мислеле. Последните направени истражувања покажале дека ХИВ вирусот е постар од неколку милиони години.

HIV-AIDS_blocksВирусот ХИВ се појавил кај луѓето во 20 век, но, научниците одамна го препознале овој вирус кај мајмуните.

Генетската студија на професорот и научник од Универзитетот во Сиетл, покажала дека вирусот се појавил кај мајмуните пред отприлика пет до16 милиони години.

Истражувањето открило и како имуниот систем на мајмуните и приматите се развива и се бори со вирусот.

Истражувањето се спроведува за да подобро се разбере вирусот од кој боледуваат 34 милиони луѓе на планетата.

Share Button
Љубиша Владимиров

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1