Внимавајте: Казна од 500 евра ако пукате со петарди на Нова година


“Купувањето и активирањето на петарди или пиротехнички средства на јавни места, на улица, во дворови, влезови на станбени згради, претставува законски прекршок за кој е предвидена глоба од 200 до 500 евра. Доколку се набавуваат и дистрибуираат на пазарот, тоа претставува кривично дело за кое е предвидена парична или казна затвор до 3 години, а родителите на малолетниците што не навршиле 14 години ќе мора да платат од 600 до 800 евра, доколку нивните деца пукаат петарди”-велат од секторот за превенција.Amputiran-prst-13-godisnjaku-koji-se-tesko-ozlijedio-dok-je-bacao-petarde_ca_large

Продажбата на петарди е нелегална, токму поради тоа и нема контрола од каде доаѓаат, колку се стари, дали се исправни или пак ќе ви експлодираат во рака. Согласно статистиката, секоја година од употеба на петарди и други пиротехнички средства, во светот 150 000 лица остануваат трајни инвалиди. 80% од нив се деца, а 4 од 10 повредени деца се на возраст под 15 години.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1