Во ЕУ од денеска нема правосмукалки, наскоро ќе го нема ни фенот


Одлуката за забрана за продажба на посилните правосмукалки стапува на сила од денеска -1 септември, а Брисел сериозно размислува да ги исфрли и феновите за коса и косилиците за трева

pravosmukalka

Откако Европската унија неодамна ја забрани продажбата на правосмукалки со јачина од 1600 вати, сега размислува да ја прошири оваа листа, а прв на удар е фенот за коса.

Поточно, се најавува дека околу дваесеттина мали апарати за домаќинство најверојатно ќе ги снема од пазарот. Меѓу нив, Брисел сериозно се намречил на фенот, чајникот и косилицата за трева.

Европската унија си постави за цел до 2030 година да ја намали потрошувачката на електрична енергија до 30 отсто. Одлуката за забрана за продажба на посилните правосмукалки стапува на сила од денеска -1 септември.

Европскиот комесар за енергетика Гинтер Етингер изјави дека листата на апаратите кои ќе бидат исфрлени од употреба се уште не е затворена.

На потрошувачите, порачува ЕУ ќе им бидат понудени подобри производи.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1