Во ова село никој никому не му го знае името – ама сите го знаат прекарот


Во српското село Долна Врбава никој не го знае името на своите соселани ама затоа прекарот си го знаат сите.

hello-my-name-isИма околи 300 жители а најчести прекари се пејачот, мачорот, прасето, овенот, зајакот, мисирката, но има и прекари како ѓаволот, баџото, забестиот и турчинот, русинот или јапонецот.

Оваа необична информација била презентирана на промоција на книгата „Прекарите во Длона Врбава како културно и традиционално наследство„ чии автори се Весна Пехрат и Ѓурѓина Антончиќ

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1