Започнува рамазанскиот пост


Точно во  три часот и 20 минути наутро започнува првиот ден од рамазанскиот триесетдневен пост. Муслиманските  верници на големо се подготвуваат за овој празник.

Џамите полни верици, домовите полни со хармонија. Како и во Македонијата така и овде во Албанија, верниците традиционално првиот Сифир ( доручек) ќе го дочекаат будни со своето семејство.
Карактеристично за овогодинешните рамазански пости е времетраењето на постот. Првиот ден на започнуваат по следниот распоред:
Тирана           03:20    20:16
Приштина   03:02    20:15
Скопје            03:01    20:14
Во зависност од место положбата, врметраењето до кога може да се јаде  се продолжува за по една минута повеќе додека  кај вечерата се намалува за 1 минута помалку.
Овој месец на Рамазан означува зближување меѓу семејствата, пријателите, и раскаранети луѓе. Означува солидарност кон сиромашните и помош кон загрозените категории на луѓе и според исламскиот календар Рамазан Бајрам годинава паѓа на 19 август  и започнува со рамазнската молитва во 6 часот и 23 минути.

За mknews.mk

од Тирана – Реџеп Ќамили

Share Button

Tags: , ,

Реџеп Ќамили

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1