ahmeti„Јас не работам зад грб. За моите посети во Вашингтон и Брисел знаеја сите, но имаше опструкции од македонските телевизии и граѓаните не се информирани. Ние сме поблиску од кога било за да го решиме прашањето за името. Ако треба ќе се затвориме во една соба и нема да излегуваме без да го решиме ова прашање“, рече Али Ахмети.

Тој вели дека ќе се бори се додека не се реши спорот и не се отворат вратите на ЕУ и НАТО.
„До крајот на декември ќе бидат видливи првите резултати од мојата дипломатска офанзива. Се е направено да се најде решение, компромис. Прво мора да се подготви македонската јавност. Во спротивно земјата ќе оди во изолација, а тогаш меѓународната заедница ќе биде првата што ќе преземе мерки, односно ќе спречи секакви кредити и други средства. Ако нема решение, Албанците ќе одат со албански пасош, како Македонците со бугарски пасоши“, изјави Ахмети.