Бил Гејтс предвидува: Што не чека во следните 15 години


Пред 40 години Бил Гејтс и неговиот пријател Пол Ален прогнозираа дека софтверот и персоналните компјутери ќе го променат начинот на кој луѓето во светот живеат и работат. И беа во право.

Сега Бил Гејтс и неговата сопруга Мелинда Гејтс најавија нова прогноза. Основачите на најголемата добротворна фондација во светот се уверени дека во наредните 15 години животот на луѓето во сиромашните земји ќе се подобрат побрзо, откога и да било.bil gejts melinda

Извештајот е напишан од Гејтс и неговата сопруга Мелинда, која е копретседател на Фондацијата Bill & Melinda Gates Foundation. Во него тие уште еднаш потенцираа дека светот станува се подобро место за живеење од кога и да било претходно и предвидува дека во следните 15 години ќе гледаме значаен научен напредок. Таквиот развој ќе значи дека животот на луѓето во сиромашните земји ќе се подобрува побрзо во тоа време отколку кога и да било во човечката историја, пишува во извештајот. “Овие научни откритија ќе бидат предизвикани од иновациите во технологијата – од нови вакцини и поиздржливи реколти до многу евтини смартфони и таблети, и од иновациите кои помагаат овие работи да стигнат до повеќе луѓе”, пишува во објавениот во вторникот извештај кој се совпадна во време со настанот во Давос. “Прекрасно е дека се повеќе луѓе во богатите земји можат да гледаат филмови на супер HD телевизори. Уште подобро е што се повеќе родители во сиромашните земји ќе знаат дека нивните деца нема да умрат “, се наведува во документот.

Пред петнаесет години (во 2000) Бил и Мелинда Гејтс основаа добротворна фондација со идеа да ја поддржат иновативната работа во областа на здравството и образованието, која ќе помогне со значително намалување на нееднаквоста во светот. “И постигнавме значителен напредок”, наведуваат тие во своето годишно писмо. Во него Бил и Мелинда Гејтс се уште посмели во прогнозата – треба да го видиме најголемиот скок во животниот стандард на најсиромашните луѓе во светот. Видете на што се базира нивната прогноза:bill gejts

1. Детската смртност ќе се намали и повеќе болести ќе бидат поразени. Ако во 1990-та едно на секои десет деца под 5-годишна возраст умираше, денес тоа се случува на едно на секои 20. Во 2030 очекувањата смртноста ќе се намали до едно на секои 40.

– Во 1990 година имаше 13 милиони деца починати под петгодишна возраст, во 2015 година таа бројка изнесува помалку од 6,5 милиони. Сме ја преполовиле.

2. Африка ќе ги задоволува сама хранливите потреби. Годишно Африка увезува храна за 50 милијарди долари. Со подобрувањето на земјоделски површини и имплементирање на иновации во земјоделството, надежите се во 2030-та година, Африка да произведува доволно храна за да не се потпира на увоз.

3. Мобилното банкарство ќе го промени животот на сиромашните. Милиони во Африка немаат пристап до банкарските услуги. Телефоните се клуч за промена на тоа. Во рок од 15 години, 2 милиони луѓе, кои во моментов немаат пристап до банкарските услуги, ќе имаат таков, благодарение на мобилното банкарство.

“До 2030 година 2 милијарди лица кои немаат сметка во банка денес ќе чуваат пари и ќе прават плаќања преку своите телефони. И до тогаш давателите на мобилни финансиски услуги ќе нудат целосна услуга, од штедни сметки со камата во кредити до осигурување “, пишува во извештајот на Bill & Melinda Gates Foundation.

4. Подобар софтвер ќе доведе до револуција во начинот на студирање. Достапни онлајн софтверски решенија ќе направат образовните програми поефикасни, откога и да било.

Погледнете го видеото:

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1