Бит Пазар каков што го знаеме заминува во историја


Советот на општина Чаир го усвои нацртот на Деталниот урбанистички план за Градски Четврт ЦС 02 Блок 4 за целосна реконструкција и надградба на Бит- пазар.

Наскоро ќе следат јавна анкета и презентација на која сите заинтересирани физички и правни лица ќе можат да достават свои предлози и забелешки. Подоцна нив ќе ги разгледува Стручната комисија и ќе бидат земени предвид во следните фази за развој на овој проект.bitpazar

– Со новиот нацрт-план, откако ќе ги помине сите процедури, ќе се зголеми бројот на тезгите. Ќе се направи нов проект кој ќе обезбеди доволен број паркинг места со што новиот пазар ќе добие нов модерен изглед. Идејата е во новиот проект да се вклучат сите тезги кои сега се надвор од пазарот со што ќе се отвори патот кон театарот и улицата „192“. Ќе се растовари и тротоарот до трговскиот центар Мавровка. Така ќе се отвори и просторот кон Старата скопска чаршија, истакна Изет Меџити, градоначалник на Чаир.

Откако ќе завршат јавната расправа и презентација, Стручната комисија ќе достави заклучок, ќе почне постапката на предлог на Деталниот урбанистички план, кој ќе треба да добие позитивно мислење од сите инволвирани јавни и приватни институции. Потоа ќе се поднесе постапка за согласност од страна на Министерството за транспорт и врски и Советот на општината Чаир ќе донесе одлука за усвојување на Деталниот урбанистички план за Бит-пазар.

Според плановите, изградбата треба да трае една година. За да не се наруши работењето на Бит-пазар планирано е градежните зафати да се одвиваат етапно.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1